Meer weten over werken en leren in zorg en welzijn in Flevoland?

Bel
088 0182 888
Of stuur ons een bericht

Verpleeg- en verzorgingshuiszorg

In de verpleeg-en verzorgingshuiszorg (ook wel VVT of ouderenzorg genoemd) kom je in werksituaties terecht waarin volop vernieuwingen plaatsvinden. Nog niet zo lang geleden was het vanzelfsprekend dat ouderen die hulp nodig hadden, in een verpleeg- of verzorgingshuis opgenomen werden maar tegenwoordig proberen zorginstellingen zorg op maat aan te bieden. De opkomst van aanleunwoningen en meer aandacht voor de cultuur van (allochtone) bewoners zijn hiervan een gevolg.

Omdat oudere mensen steeds langer thuis kunnen blijven wonen wordt er gewerkt aan bevordering van onderlinge contacten tussen buurtbewoners. Ook worden veel recreatieve activiteiten georganiseerd. De veelzijdigheid aan werklocaties biedt mogelijkheden voor een flexibele invulling van je werk.
In verpleeghuizen help je mensen die langdurige en intensieve zorg nodig hebben. Vaak hebben zij ernstige lichamelijke of geestelijke klachten. Bewoners in een verpleeghuis krijgen vaak ook aanvullende zorg van een diëtist, fysiotherapeut of ergotherapeut. Bewoners bepalen zelf in overleg welke zorg ze nodig hebben. Wat iemand zelf nog kan, doet hij of zij dan ook zelf. 

In verpleeg- en verzorgingstehuizen is 24 uur per dag zorg. Hierdoor heb je onregelmatige werktijden. Ook werk je in de avonduren en weekenden. Werken in deeltijd is mogelijk.

Niet alleen ouderen
In Nederland wonen zo'n 170.000 mensen in verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Dat zijn niet alleen ouderen. Het zijn ook jongere mensen die revalideren of langdurige hulp nodig hebben.  

Beroepen
Beroepen in verpleeg- en verzorgingshuizen zijn o.a.:  

  • Helpende
  • Verzorgende
  • Verpleegkundige
  • Ouderenwerker
  • Voedingsassistent
  • Fysiotherapeut
  • Ergotherapeut
  • Diëtist

Meer informatie over deze beroepen vindt je op YouChooz*.

*YouChooz is dé landelijke voorlichtingssite over opleidingen en beroepen in zorg, welzijn en sport. Ontdek hier alles over jouw mogelijkheden en maak je toekomst.