Meer weten over werken en leren in zorg en welzijn in Flevoland?

Bel
088 0182 888
Of stuur ons een bericht

Gehandicaptenzorg

De gehandicaptenzorg biedt zorg en ondersteuning aan mensen met beperkingen. Er zijn drie vormen van gehandicaptenzorg. Zo kun je zorgen voor mensen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking of zintuigelijke beperking. In Nederland wonen ongeveer honderdduizend mensen met een verstandelijke beperking en ruim een miljoen mensen met een zintuiglijke of lichamelijke beperking.

Iedere handicap vraagt om een eigen benadering. Mensen met beperkingen (gehandicapten) willen graag een leven leiden dat past bij hun wensen en mogelijkheden. Het doel van de gehandicaptenzorg is hen daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen.

Beroepen
Er zijn veel verschillende beroepen en functies in de gehandicaptenzorg. Zo zijn er diverse begeleidende functies op assisterend, uitvoerend en coördinerend niveau. Daarbij bied je bijvoorbeeld begeleiding of verzorging aan mensen bij het wonen (woonbegeleider of verpleegkundige) of in de dagbesteding (activiteitenbegeleider). Bij functies als ambulant begeleider of jobcoach beïnvloed je bovendien sterk de omgeving van de cliënt. Daarnaast kent de gehandicaptenzorg functies zoals fysiotherapeut, ergotherapeut en logopedist, maar ook gespecialiseerde gedragsdeskundigen en artsen. Meer informatie over deze beroepen vindt je op YouChooz*.  

*YouChooz is dé landelijke voorlichtingssite over opleidingen en beroepen in zorg, welzijn en sport. Ontdek hier alles over jouw mogelijkheden en maak je toekomst.