Geplaatst op: 29-01-2018Naar overzicht

Almeerse samenwerking tegen personeelstekort Verzorgenden IG van start29 jan 2018

Een eerste lichting van 13 Almeerders is begonnen met een nieuwe opleiding Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) bij MBO College Almere. Wethouder Froukje de Jonge en Hannie van Loon, regiomanager van het UWV en twee medewerkers van Zorggroep Almere kwamen de studenten persoonlijk feliciteren bij de start van het studiegedeelte van hun werk/leertraject (beroepsbegeleidende leerweg, BBL).

De opleiding en de start met deze Almeerders is het resultaat van een samenwerking tussen Zorggroep Almere, ROC van Flevoland, UWV en de gemeente. Hiermee hebben Almeerders zolang de opleiding duurt gegarandeerd een baan.

Samen aan de slag
In de zorg is er een toenemend tekort aan gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers. Daarnaast heeft Zorggroep Almere ook te maken met oplopende vergrijzing in het personeelsbestand. Daarom heeft de Zorggroep de samenwerking gezocht met gemeente Almere, werkgeversdienstverlening Flevoland en MBO College Almere. Samen hebben zij een wervings- en selectieprocedure opgestart. Zo’n 50 kandidaten met een bijstand- of WW-uitkering hebben deelgenomen aan het selectietraject. Uiteindelijk kwamen er 8 kandidaten vanuit de gemeente Almere en 5 kandidaten vanuit het UWV in aanmerking voor deze combinatie van werk en opleiding.

Goed voorbeeld
Wethouder Participatie, Werk en Inkomen, Froukje de Jonge denkt dat dit een goed voorbeeld is waarin werkgever, overheid en onderwijs de toenemende nood en het stijgende tekort in bepaalde sectoren op de arbeidsmarkt gericht aanpakken: “De vraag kwam vanuit de markt en die heeft zijn rol gepakt om te zorgen dat wij mensen geschikt kunnen maken. Het onderwijs reageert daar goed op met als gevolg dat 13 Almeerders een goede opleiding met baangarantie krijgen, zolang de opleiding duurt.”

Zorg- en Welzijnspact Flevoland
Dit sluit aan bij de doelstelling van het Zorg- en Welzijnspact Flevoland: binnen dit initiatief zorgen onderwijs, werkveld en overheden in de provincie Flevoland samen voor kwaliteit op de arbeidsmarkt zorg en welzijn. De partners werken aan een gezamenlijke agenda voor het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de regio. Daarbij worden gemeenschappelijk thema’s opgepakt, en geconstateerde knelpunten aangepakt.

Studenten drie jaar gegarandeerd werk
De studenten zijn begonnen met een proefplaatsing van 3 maanden bij de Zorggroep. Student Christel is enorm blij met deze kans. Eerder volgde zij een doktersassistente-opleiding maar moest deze afbreken omdat zij geen stageplek vond. “Met deze combinatie kan ik een opleiding volgen en meteen aan het werk in de zorg.” De deeltijdopleiding bij MBO College Almere duurt 2 ½ jaar en voor de duur van het traject hebben de studenten een contract bij de Zorggroep van drie 3 jaar.