Meer weten over werken en leren in zorg en welzijn in Flevoland?

Bel
088 0182 888
Of stuur ons een bericht
Geplaatst op: 03-03-2020Naar overzicht

Oriëntatie-events brengen kandidaten en organisaties bij elkaar03 mrt 2020

In 2019 zijn voor het eerst oriëntatie-events georganiseerd onder de naam “Maak kennis met de zorg, zorg dat je erbij bent!”. Deze events waren een initiatief van projectgroep actielijn 1 “Meer kiezen voor de zorg”. Afgelopen jaar zijn er 5 evenementen georganiseerd. Voor de bezoekers waren de evenementen vooral een kans om zich te oriënteren op leren en werken in de zorg. Daarnaast was het voor hen een manier om laagdrempelig kennis te maken met organisaties en opleidingen én om vacatures te vinden.

De bezoekers waren over het algemeen heel tevreden over de evenementen. Ze beoordeelden deze met een 8 gemiddeld. Bezoekers hadden ongeveer 4 gesprekken met de aanwezige organisaties. Ruim de helft heeft hieruit een vervolgafspraak of actie afgesproken met een mogelijke werkgever. Voor veel mensen met een uitkering bleken er uiteindelijk helaas geen passende vacatures te zijn. In de dialoogtafel, tijdens deze bijeenkomst, kwam dan ook naar voren dat er behoefte is aan een structureel opleidingstraject voor zij-instromers, zodat zij zich kunnen omscholen naar een baan in zorg en welzijn.

Voor de deelnemende organisaties waren de evenementen vooral bedoeld om naamsbekendheid te creëren en laagdrempelig personeel te werven. Ook vinden zij het belangrijk om samen de sector te vertegenwoordigen en mensen te behouden in de Flevolandse zorgsector. De events zorgden voor korte lijnen tussen organisaties en gaven de mogelijkheid elkaar te helpen en door te verwijzen naar elkaar. De opkomst had volgens hen hoger gekund, gemiddeld voerden de organisatie 10 tot 25 gesprekken op een evenement.

Tijdens de RAAT-inspiratiebijeenkomst werden de oriëntatie-events besproken onder leiding van Programmacoördinator Annick van der Hoeven. Annick: “We hebben tijdens de dialoogtafel met een kleinere groep de aanpak voor de oriëntatie-events onder de loep genomen. De diversiteit van de groep (een hbo student, een werkcoach vanuit een gemeente en UWV en professionals vanuit de afdeling HR) maakte dat de ideeën die tot stand kwamen voor meerdere doelgroepen beter aansluiten. Het werken met een gevarieerd programma, het pitchen van deelnemende partijen om zo hun organisatie onder de aandacht te brengen waren bijvoorbeeld concrete activiteiten, waardoor de events nog interactiever en aantrekkelijker kunnen worden.”

In 2020 krijgen de evenementen een nieuwe naam voor een grotere herkenbaarheid: IKZorg events. De frequentie van de events kan omlaag naar 2 per jaar. Vooral het speeddaten is een sterk onderdeel van het programma, daarbij zou een standaard inspiratieochtend Sterk in je Werk (SIJW) een goede voorbereiding zijn voor deelnemers aan het evenement.